Niet veel mensen gaan naar de tandarts met het verzoek om een wortelkanaalbehandeling. Wat we vaak horen is dat iemand zenuwpijn heeft bij een kies of tand. Wanneer we bij een controle tot de diagnose van een ontstoken wortelkanaal komen, is het juist deze behandeling die je snel van je pijn af helpt. 

Een wortelkanaalbehandeling kan ook nodig zijn voor een ontsteking die helemaal geen pijn doet. Toch voorkomt deze behandeling dan wel ergere problemen. Het idee van zo’n behandeling jaagt velen de schrik om het lijf, maar dat hoeft echt niet. Zo werkt het.

Wat is een ontstoken wortelkanaal?

Eigenlijk zie je in je mond maar een gedeelte van je tanden en kiezen. Ongeveer de helft zit met een of meer wortels verankerd in het kaakbot en onder het tandvlees. Door iedere wortel loopt een wortelkanaal omhoog naar de kern van je tand of kies (pulpa), waarin bindweefsel, zenuwen en kleine bloedvaten lopen. Wanneer er een gaatje ontstaat in je gebit of wanneer een vulling niet goed aansluit, kunnen er bacteriën in het wortelkanaal terechtkomen. Dat veroorzaakt een ontsteking. Ook het stoten van een tand of kies of een harde klap kan een ontsteking veroorzaken.

De ontsteking gaat niet altijd vanzelf over, omdat het om een afgesloten gebied gaat en de bacteriën niet makkelijk weg kunnen. Als de ontsteking aanhoudt, kan het de omgeving (kaakbot en andere elementen) infecteren of kan je tand of kies los gaan staan.

Wat kun je verwachten bij de zenuwbehandeling van je kies of tand?

Wanneer je bij ons langs komt met klachten of uit controle blijkt dat je wortelkanaal ontstoken is, dan gaan we zo snel mogelijk tot de behandeling over.  

Een wortelkanaalbehandeling voeren we altijd onder verdoving uit. Onze dental expert boort een gaatje in het oppervlakte van je tand of kies om bij de wortel te kunnen komen. Met precisiegereedschappen verwijderen we de substantie die de ontsteking veroorzaakt. Daarbij gebruiken we hele fijne vijltjes, een loepbril en een professionele microscoop. Door de vergroting kunnen we het kanaal goed in beeld brengen. Vervolgens desinfecteren we het kanaal en vullen we het gaatje zorgvuldig op.

 Bij de controle doen we een röntgenonderzoek om de diagnose te bevestigen en na de behandeling nogmaals om te controleren of de behandeling voldoende effectief is geweest. Is het wortelkanaal lastig te lokaliseren of vermoeden we een breuk die met het blote oog niet zichtbaar is, dan gebruiken we onze 3D röntgentechniek.

Niemand ondergaat voor zijn of haar plezier een wortelkanaalbehandeling. We nemen de tijd om alles goed uit te leggen en je vragen te beantwoorden. Natuurlijk zorgen we ervoor dat je tijdens de behandeling geen pijn voelt. In onze rustige omgeving en met fijne muziek weten we je goed op je gemak te stellen.

Heb je zenuwpijn aan tanden of kiezen? Vermoed je een ontsteking?

Wacht niet langer en kom naar ons toe. Maak vandaag nog een afspraak en we helpen je snel van je pijn af. Bel 010 - 303 4444 of mail naar smile@parla.nl.

Zoek je een tandarts of mondhygiënist in het centrum van Rotterdam waar je met plezier binnenstapt?

We leggen uit wat we gaan doen nog voordat je je mond ook maar open doet.
Als je weet wat je te wachten staat, hoef je minder zenuwachtig te zijn. We zorgen goed voor je! Neem contact voor een afspraak of schrijf je nu in!