Iedereen krijgt wel eens te maken met klachten aan het tandvlees, hoe goed je ook poetsten hoe goed je je gebit ook verzorgt. De oorzaak van ontstoken tandvlees kan een ernstige vorm van tandplak (gingivitis) zijn, maar ook gewoonten die je gebit aantasten zoals roken, ziektes (bijvoorbeeld diabetes) of zelfs stress.

Een zwelling, bloedend of pijnlijk tandvlees merk je wel op, maar deze symptomen doen zich niet bij iedereen voor. Daarom is periodieke controle echt belangrijk. Onbehandelde klachten aan het tandvlees kunnen leiden tot parodontitis; een chronische ontsteking van het tandvlees en gebitsonderdelen. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar parodontitis. Het wordt in verband gebracht met andere gezondheidsklachten als reuma en hartziekten.

Verwaarloosde parodontitis kan optrekkend tandvlees, loszittende tanden en kiezen en zelfs afbreuk van kaakbot veroorzaken. Daarom zijn we erg gebrand op het voorkomen ervan. Daar doen we alles aan als je bij ons langskomt.

Hoe kun je zelf tandvleesontstekingen herkennen?

Neem contact op voor een extra controle als je:

  • last hebt van rood en/of gezwollen tandvlees
  • tandvlees pijnlijk voelt
  • tandvlees bloedt bij poetsen, gebitsverzorging of eten
  • blijvend last hebt van een slechte adem 

Hoe kun je ontstekingen aan tandvlees en parodontitis voorkomen?

Beginnende ontstekingen direct behandelen voorkomt parodontitis. Ook al voelt het wat pijnlijk, blijven poetsten en je gebit verzorgen (ragertjes) is erg belangrijk. Neem contact met ons op voor een afspraak. We controleren je mond en onze mondhygiënist zal een gebitsreinigingsbehandeling  inplannen.

Zo helpen wij je van tandvleesontsteking of parodontitis af

We onderzoeken je tandvlees en meten de ruimte tussen je tanden en je tandvlees. We houden marges aan die corresponderen met de conditie van je tandvlees. Voor ontstoken tandvlees ga je naar de mondhygiënist. Onze expert maakt een behandelingsplan op maat. Je komt dan een aantal keren terug voor een serie behandelingen en je zult merken dat de conditie van je tandvlees verbetert. 

In sommige gevallen is de ruimte zo groot, dat we van ‘pockets’ spreken. Dan verwijzen we je door naar een parodontoloog of kaakchirurg.

Gezondtandvlees voelt goed

Mensen met gezond tandvlees voelen zich veel beter en behouden hun eigen tanden veel langer. Zonder ontstoken tandvlees kun je weer in een sappige appel bijten en eventuele pijnstillers opbergen. Dat voelt goed.

Hoe eerder je langskomt, hoe sneller je weer van je klachten af bent. Aarzel niet en bel vandaag nog voor een afspraak.

Zoek je een tandarts of mondhygiënist in het centrum van Rotterdam waar je met plezier binnenstapt?

We leggen uit wat we gaan doen nog voordat je je mond ook maar open doet.
Als je weet wat je te wachten staat, hoef je minder zenuwachtig te zijn. We zorgen goed voor je! Neem contact voor een afspraak of schrijf je nu in!