Wanneer kies je voor een kroon of brug? Of anders gevraagd: wanneer heb je een kroon of een brug nodig en wat is het verschil? Wanneer een van je tanden of kiezen beschadigd, gebroken of verkleurd is of wanneer een deel is afgebroken, is het verstandig deze te laten repareren of vervangen. Beperkte schade kunnen we repareren door het aangetaste deel te vullen.  

Als de schade niet makkelijk te restaureren is, kies je het beste voor kronen en bruggen. Niet alleen omdat het er mooier uitziet, maar ook omdat een gaaf gebit veel meer gemak oplevert bij eten en praten. Toch is de allerbelangrijkste reden dat een verloren tand of kies op deze manier wordt vervangen en je gebit met een kroon of brug weer goed kan functioneren. 

Hoe kun je zelf tandvleesontstekingen herkennen?

Een kroon is een letterlijk een nieuw bovenstuk op je tand of kies. Soms ishet niet meer mogelijk om tanden of kiezen te vullen, omdat (een deel) teslecht is om de vulling vast te houden. Het kan ook zijn dat een van je tandenzo verkleurd is of een afwijkende vorm heeft, dat je er last van krijgt of hetlelijk vindt. Dan maken we een nieuwe bovenkant; een ‘kroon’. De gezonde basis van het beschadigde element blijft staan endaar plaatsen we de kroon overheen.

Waarom een brug plaatsen?

We onderzoeken je tandvlees en meten de ruimte tussen je tanden en je tandvlees. We houden marges aan die corresponderen met de conditie van je tandvlees. Voor ontstoken tandvlees ga je naar de mondhygiënist. Onze expert maakt een behandelingsplan op maat. Je komt dan een aantal keren terug voor een serie behandelingen en je zult merken dat de conditie van je tandvlees verbetert. 

Wat kost een kroon of een brug?

De kleur en vorm moet precies passen tussen de overige elementen in je gebit en er mooi uitzien. Bovendien moet je er uitstekend mee kunnen praten en eten. Het maken van kronen en bruggen is daarmee altijd maatwerk en vraagt om precisiewerk. 

De prijzen voor het plaatsen van kronen en bruggen liggen vast en zijn bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). De kosten van de materialen kunnen variëren. Het hangt af van welk materiaal je kiest voor het maken van je kroon of brug. Uiteraard speelt het aantal elementen ook een rol bij de prijs. Of je verzekering de volledige behandeling of een deel ervan vergoedt, hangt af van je aanvullende verzekering voor tandheelkunde. We zoeken graag voor je uit hoe het in jouw geval zit en maken eerst een gedetailleerd kostenoverzicht.

Alternatieven voor kronen en bruggen

 Er zijn ook alternatieven voor kronen en bruggen. Je kunt kiezen voor een prothese  of voor implantaten. Kijk voor meer informatie over deze behandelingen op de pagina’s.  

Omdat we bij Parla zo min mogelijk invasief willen werken (alleen doen wat nodig is om een gezonde mond te houden), behouden we altijd jouw eigen natuurlijke tanden en kiezen zo lang mogelijk. Toch kun je van slechte kiezen en tanden behoorlijk last hebben of je er zelfs voor schamen. Een brug of een kroon kan je mondgezondheid en welzijn positief beïnvloeden. We delen graag onze kennis met je en laten je vooraf precies weten wat de kosten zijn. Zo maak je een weloverwogen besluit. 

Wil je meer informatie over kronen of bruggen, of wil je een afspraak maken?

Neem dan even contact met ons op. Bel 010 - 303 4444 of mail naar smile@parla.nl,
maak een afspraak of schrijf je direct in: