Tandslijtage is een verzamelnaam voor het slijten van tanden en kiezen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Tandenknarsen is daar een van, maar dat doet zeker niet iedereen. Andere mechanische slijtagevormen zijn bijvoorbeeld het verkeerd gebruiken van tandenborstels en ragers, maar ook nagelbijten. Daarnaast valt tanderosie onder tandslijtage. Bij tanderosie veroorzaken zuren in voeding en dranken (bijvoorbeeld frisdrank) of door medicatie afbraak van het tandglazuur.

Tanderosie en -slijtage leidt tot mondproblemen

Tandslijtage en tanderosie kunnen leiden tot het zachter worden van je tandglazuur, vorming van inkepingen en groeven en zelfs je tandbeen kan na verloop van tijd bloot komen te liggen. Het belangrijkste is tanderosie en -slijtage zo snel mogelijk ontdekken en stoppen, omdat het tot problemen met je tanden en kiezen leidt.

Laat onze experts je gebit controleren op tandslijtage. Tijdens je bezoek aan Parla voor een periodieke controle of mondhygiëne informeren we je graag over de juiste preventiemethodes bij volwassenen en kinderen.  

De slijtage tandarts

Denk je last te hebben van slijtage (zoals gevoelige tanden, pijn of zien je tanden er minder mooi uit), kom dan langs voor een speciale afspraak. Parla House of Dentistry is een slijtage tandarts. Voor het onderzoeken, adviseren en behandelen van tandslijtage hebben onze tandartsen een speciale opleiding gevolgd. We kunnen het volgende voor je doen.

  1. Persoonlijk advies
    Elk gebit vertoont slijtage na verloop van de leeftijd. De mate waarin je gebit slijt, hangt af van je leefpatroon en gewoontes. Knarsetand je in je slaap, eet of drink je veel tussen maaltijden door en poets je wel met de tandenborstel die het beste bij jou past? Afhankelijk van wat voor jou van toepassing is, geven we advies op maat. Zijn je klachten nog beperkt, dan is het aanpassen van eet- en poetsgewoonten vaak voldoende. Samen bekijken we hoe je mogelijk patronen kunt aanpassen en welke middelen je het beste gebruikt om je gebit te onderhouden.
  2. Knarsplaat
    Knars je met je tanden in je slaap, dan biedt een knarsplaatje (knarsbitje) uitkomst. We helpen je aan een maatwerk kunststof plaatje dat echt goed past en waar je, na enige tijd wennen, comfortabel mee kunt slapen.
  3. Restauraties
    Bij sommige mensen is de tandslijtage zo vergevorderd dat het invloed heeft op de mondgezondheid of ze zich schamen voor hun gebit. In dat geval kunnen we je tanden en kiezen restaureren met composiet of porselein. De restauratiebehandelingen zijn meestal pijnloos, maar omdat de slijtage tandarts heel zorgvuldig te werk gaat, duurt een restauratiebehandeling vrij lang.

Mogelijk vergoed je eventuele aanvullende verzekering (een deel van) de kosten. Dat hangt af van de leeftijd, verzekeringspolis en aanleiding voor reparatie. Vraag ernaar bij je afspraak. We zorgen dat je weet wat je te wachten staat, zodat je weloverwogen kunt kiezen.

Wil je meer weten over tandslijtage?

Maak gerust een afspraak of neem contact op met een van onze specialisten en laat je uitgebreid voorlichten. We zijn er om al je vragen over tandslijtage te beantwoorden. Bel 010 - 303 4444 of mail naar smile@parla.nl.