Cariës (meestal spreken we over gaatjes) zijn beschadigingen aan het glazuur van tanden en kiezen. Wanneer poetsten niet goed gaat of niet lukt, dan hopen bacteriën zich op in je mond. Ze vormen een gelig laagje (tandplak) dat je gebit aantast en kan leiden tot gaatjes.  

Soms voel je dat je een gaatje hebt, omdat je tanden en kiezen gevoelig zijn, bijvoorbeeld als je een ijsje eet of iets warms drinkt. Professionele mondzorgspecialisten kunnen cariës met het blote oog zien. Af en toe zijn er röntgenfoto’s nodig om te ontdekken of er gaatjes op moeilijk zichtbaar plekken zitten.  

Verwaarloosde gaatjes zorgen vaak voor grotere problemen. Denk aan het aantasten van de hele tand of kies, waardoor hij eruit moet of het aantasten van de zenuw. Hoe eerder we cariës ontdekken, hoe makkelijker de behandeling is en hoe langer je eigen tanden en kiezen hun kracht behouden.

Hoe kun je gaatjes voorkomen?

Vooral met goed poetsen kun je gaatjes voorkomen. We adviseren om te poetsen met een elektrische tandenborstel voor een optimaal schoon gebit. Vraag een poetsles aan om te ontdekken of jij goed poetst en welke tandenborstel en tandpasta het beste bij je past. Laat ook je gebit regelmatig controleren en schoonmaken door onze mondhygiënist. 

Daarnaast is voeding een belangrijk onderdeel. Eet niet te veel suikerhoudende producten en beperk het aantal eetmomenten op een dag. Je speeksel is het belangrijkste zuiveringsmiddel voor je tanden. Hoe vaker je iets eet of drinkt, hoe minder neutraal je speeksel is.

Kleine beschadigingen

Soms ontdekken we een kleine beschadiging aan je tanden. Bijvoorbeeld een afgebroken stukje of schilfertje. Om de tand zo lang mogelijk gezond te houden, voeren we kleine gebitsrenovaties uit. Vergelijkbaar met het vullen van een tand of kies, repareren en polijsten we het beschadigde oppervlak voor een mooi uiterlijk en fijn mondgevoel.

Hoe lossen wij cariësproblemen op?

Kiezen of tanden vullen is een vrij snelle en eenvoudige behandeling. Zeker als het aangetaste plekje nog klein is. We verwijderen dit plekje en vullen het op. Er zijn verschillende vulmaterialen mogelijk, maar tandkleurig composiet wordt het meest gebruikt.

De meeste gaatjes ontdekken we tijdens een controle. Voelen je tanden of kiezen kriebelig of gevoelig of vermoed je een gaatje te hebben, laat ons even naar je gebit kijken. Maak vandaag nog een afspraak

Zoek je een tandarts of mondhygiënist in het centrum van Rotterdam waar je met plezier binnenstapt?

We leggen uit wat we gaan doen nog voordat je je mond ook maar open doet.
Als je weet wat je te wachten staat, hoef je minder zenuwachtig te zijn. We zorgen goed voor je! Neem contact voor een afspraak of schrijf je nu in!